Program


SHAKESPEARE/37

SHAKESPEARE/37

Ez a: Shakespeare/37 sorozat, a Webszínház online szériája, amely Shakespeare összes drámáját új kontextusba helyezi az avantgárd szellemű Dogma-filmek stílusában.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: szeptember 7. szombat, 17:00

173 szerep
121 színész
61 filmes alkotótárs
4 év
36 film
33 író
32 különleges helyszín

5 állandó alkotó (Meister Natália Nóra – operatőr, Buda Flóra Anna – animáció, Bartos Letícia – jelmeztervező, Necz Balázs – hangtervező, Magács László – rendező)

3 producer (Csutak Tamás, Herner Dániel, Magács László)

1 inspiráció (William Shakespeare)

Ez a: Shakespeare/37 sorozat, a Webszínház online szériája, amely Shakespeare összes drámáját új kontextusba helyezi az avantgárd szellemű Dogma-filmek stílusában.

33 magyar dráma- és prózaíró, illetve költő írt húsz-negyven perces minidrámákat a reneszánsz mester egy-egy művéből kiindulva. (Teljes névsor az 1. mellékletben.)
A színházi jelenetek filmes eszközökkel feldolgozva új műfajt teremtettek: a Film/Színház műfaját. A sorozatot egy virtuális társulat hozta létre, amelyben a magyar kulturális élet jeles alkotói vettek részt. (Színészek névsora a 2. mellékletben.)

Első websorozatuk – Jelenetek egy háztartásból (Láng Annamária, Simon Zoltán) sikere láttán a TRIP Webszínházának csapata úgy döntött, hogy feltárják a film és a színház közötti kapcsolat további lehetőségeit. A Webszínház alkotói csapata olyan projektet keresett, amely a magyar és a nemzetközi közönség figyelmét egyaránt felkelti, így döntöttek William Shakespeare mellett: az 2021-ben indult sorozat az író teljes drámai életművét, azaz mind a 37 drámáját feldolgozta.

33 kortárs magyar író – regényírók, drámaírók, költők és dramaturgok - értelmezi újra a darabokat egy-egy jelenetben, elsősorban nem a cselekményre, hanem a művek alapgondolatára koncentrálva. Az egyes epizódok mindannyiunk számára ismerős emberi történeteket és általános érvényű morális dilemmákat dolgoznak fel, a karakterek lélekállapot-változásait, tetteit és azok hatásait vizsgálják. Különösen izgalmas látni, hogyan inspirálja egy több mint négyszáz éve élt drámaíró a magyar
kortárs drámai-és prózairodalom legjobbjait.

Az epizódok átlagosan 20 percesek, ez a terjedelem a filmművészet világában ritka lehetőségeket kínál: az antik görög drámaírás hármas egységét – egyetlen helyszín, szűk időtartam, egységes cselekmény – 21. századi formába helyezi. Az egysnittes, vágás nélküli megoldás a nézőnek merőben új élményt ad: a maga nyers, őszinte módján láttatja a színészi játék és az érzelmek ívét. Ez a módszer olyasmit kínál, ami a film világában igazi ritkaság: Valódi együttműködést a színészek, az írók, a rendező és az operatőr között, egy szellemi műhelymunkát, ahol egymást inspirálva születnek nem hétköznapi Film/Színházi megoldások.

Természetesen minden kivétel erősíti a szabályt: Ebben a sorozatban is készült egy film, ami valójában egy videoklip, aminek a zenéjét Czomba Imre, Los Angelesben élő zeneszerző szerezte. A két főszereplő pedig Kovács István - Kokó, és Bogdány GOLYÓ Zsolt. (Ez az V. Henrik.)

A Shakespeare 37 egy olyan szellemi műhelymunkában készült, ahol a színészek, az írók, a rendező és az operatőr egymást inspirálva értek el különleges Film/Színházi megoldásokat. Az epizódok műfaji értelemben is változatosak; vannak köztük zenés videoklipek, verses elbeszélések, filmes víziók, vagy klasszikus színházi etűdök, nincsenek korlátok, a műfajok összemosódnak.

„Nagyon érdekes élmény minden egyes epizódban ilyen szorosan és szigorú koreográfiát betartva együttműködni, nem csak a színészekkel, de a stáb minden tagjával, akik adott esetben a kamera mögött bújva rendezik a díszletet, vagy rögzítik a hangot.”

– meséli Meister Natália Nóra, operatőr.

A sorozat fontos alkotórésze a zene, a zörej, ami nem csupán kísérőelem, hanem szinte önálló szereplővé válik, nem csak atmoszférát teremt, hanem történetet is mesél. Necz Balázs munkája.

A sokszínűséget a sorozat két meghatározó alkotójának munkája fogja egybe: a rendező, Magács László, és az operatőr, Meister Natália Nóra. Az ő látásmódjuk révén kapcsolódnak össze az egyes epizódok, valamint állandó motívum egy látványelem is: egy gipsz Shakespeare-fej ami mindenepizódban felbukkan.

Az epizódokat Budapest egyedi, rejtett, alig ismert helyszínein – ipari épületek, víztározók, a nyilvánosság elől elzárt házak – forgatták – egy epizódot Szabadkán, egyet a Vácrátóti Botanikus Kertben- nincsenek épített díszletek, a látvány a minket körülvevő világ.

„Mit is jelent számunkra a Film/Színház? Használjuk a filmtechnika legmodernebb eszközeit, de az átlagosan 20 perces epizódok mindegyikét egyetlen snittben vesszük fel, amitől az előadásmód színházszerűvé válik. A filmes eszközök pedig abban segítenek, hogy olyan közelségbe viszi a nézőket a színészekhez, hogy egészen intim pillanatokat és a legapróbb rezdüléseket is érzékelhetik, így a sorozat egészen egyedi lehetőséget kínál a nézőnek, hogy elmélyedjen egy-egy színészi alakítás legfinomabb
részleteiben is”

– emeli ki Magács László, a széria rendezője.

A harmadik évad bemutatója, és a teljes sorozat retrospektív vetítése: Marczibányi Téri Művelődési ház 2024. szeptember 5. 18,30-tól, 6. 17,00-től, 7. 17,00-től három helyszínen párhuzamosan a három évad.

A harmadik évad filmjei:

Kácsor Zsolt: V. HENRIK
HENRIK: Anglia ötszörös szalmasúlyú ökölvívó bajnoka, huszonéves, cingár alak – Kovács István – Kovács István - Kokó
KENTERBÖRI: Henrik edzője, javakorabeli férfi – Jámbor József
KÁROLY: Franciaország hétszeres szupernehézsúlyú boxbajnoka, ötven körüli, nagydarab férfi – Bogdán Zsolt - Golyó
LAJOS: A francia bajnok huszonéves fia, maga is kezdő ökölvívó – Szécsi Bence
KÓRUS: Ripli Zsuzsanna

Kemény Zsófi: Heléna és Kresszida
HELÉNA: Kerekes Vica
KRESSZIDA: Podlovics Laura
PARIS: Wunderlich József
TROILUS: Krasznai Vilmos

Dézsi Fruzsina: Cymbeline átirat
NŐ: Nagy Katica
FÉRFI: Porogi Ádám
PSZICHOLÓGUS: Karácsonyi Zoltán

Szilágyi Eszter Anna: HÁRPIAPORNÓ /A MAKRANCOS/
PEET (Peti): Sas Zoltán
KATKA (Kati): Fülöp Tímea
a FÉRFITÁRSASÁG: Fülöp Kristóf, Kerek Dávid, Krasznai Vilmos,

Liber Ágoston, Nemes Tibor, Turi Péter, Vatamány Atanáz, Juhász Bence

Terék Anna: Marina (Pericles)

MARINA: Dedovity Tomity Dina
Molnár T. Eszter: Merry England Gentlemen’s Club (VIII. Henrik)

Aragóniai Katalin - Kató Szamosi Zsófia
Boleyn Anna - Anna Szilágyi Csenge
Seymour Johanna - Johi Hartai Petra
Cleves Anna - Ancsa Szőke Abigél
Howard Katalin - Katinka Pallagi Melitta
Parr Katalin - Kata Fátyol Kamilla

Mészöly Ágnes: REPOHÁR (Windsori víg nők)

ANNA: Berko Boglárka
FENTON: Liber Ágoston
FALSTAFF: Jámbor József
NŐ: Ripli Zsuzsa
BÜFÉS: Fekete Patrícia

Horváth János Antal: Én, én, én (A két veronai nemes)
JÚLIA: Berkó Boglárka
PROTEUS: Fülöp Kristóf
VALENTIN: Krasznai Vilmos
HERCEG: Illés Adrián
TURIO Kerek Dávid
SZILVIA: Fekete Patrícia

Tallér Edina: A fiúk nem sírnak (Macbeth)

ELSŐ BOSZORKÁNY Mosolygó Sára
MÁSODIK BOSZORKÁNY Ténai Petra
HARMADIK BOSZORKÁNY Radnay Csilla
ASSZONY Györgyi Anna
LADY MACBETH/HEKATÉ Petrik Andrea

Mohácsi István: JULIUS CAESAR IGAZ HALÁLA
Julius Caesar: Illés Adrián
Octavianus, Caesar unokaöccse: Tóth Dominik
Brutus, összeesküvő : Fülöp Kristóf
Trebonius, római patrícius: Kerek Dávid
Portia, Vesta-szűz: Baranyi Emma
Flavius, színészkirály: Krasznai Vilmos
Lucretia, hetéra: Fekete Patrícia
Marcus, Trebonius veje: Liber Ágoston

Kucsov Borisz: WAR OF ROME [REBOOT] (Coriolanus spin-off)

MARCIUS CORIOLANUS Ember Márk
VOLUMNIA Kalmár Zsuzsa
VIRGILIA Ripli Zsuzsa
AUFIDIUS Csiby Gergely
MENENIUS AGRIPPA Szántó Balázs

Horváth Kristóf: VI. Henrik 1-3.

LADY TENDER Dobos Judit
LORD KOMPANY Barabás Kiss Zoltán
NEMINGHAM GRÓFJA Csonka András

Ajánlatunk


Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a Recirquel produkciója.

Ajánló


A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

A zölden tündöklő Smaragdvárosban él és uralkodik Óz, a nagy varázsló. Fényes palotájában kincsek garmadáját gyűjtötte bátorságból, észből és emberi…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!