Program


Magyarok a világban – Bartók és Amerika / MATINÉKONCERTEK
2

Magyarok a világban – Bartók és Amerika / MATINÉKONCERTEK

Bartók Béla élete utolsó éveiben írta legcsodálatosabb, a szó hagyományos értelmében gyönyörű zenéinek egy részét, amikor önként vállalt emigrációban, az Egyesült Államokban élt. Sokakban felmerült akkor is és Bartók halála után is, hogy vajon tett-e művészi engedményeket ezekben a zenékben a zeneszerző: hatott-e rá az amerikai közönség ízlése?

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 21. vasárnap, 11:00

Matinékoncertek
Magyarok a világban - Bartók és Amerika

Műsor:
Stravinsky: Ragtime
Barber: Csellóverseny, op. 22 - III. Molto allegro e appassionato
Beethoven: a-moll vonósnégyes, op. 132 - III. „Heiliger Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit, in der Lydischen Tonart”. Molto adagio - Andante
Bartók: III. zongoraverseny, Sz. 119, BB 127 - II. Adagio religioso
Bartók: Concerto, Sz. 116, BB 123 - I. Introduzione; III. Elegia; V. Finale - részletek

Bartók Béla élete utolsó éveiben írta legcsodálatosabb, a szó hagyományos értelmében gyönyörű zenéinek egy részét, amikor önként vállalt emigrációban, az Egyesült Államokban élt. Sokakban felmerült akkor is és Bartók halála után is, hogy vajon tett-e művészi engedményeket ezekben a zenékben a zeneszerző: hatott-e rá az amerikai közönség ízlése? A koncerten nemcsak erre a kérdésre keressük a választ, hanem arra is, hogy hatottak-e Bartókra az amerikai madarak (spoiler: hatottak), találkozhatott-e cowboyokkal (spoiler: a zenén keresztül talán), s persze közelebbről megismerkedünk e csodálatos zenékkel is.

Bartók Béla 1940 őszén, egy Portugáliából induló hajón távozott Amerikába, a háborúba sodródott Európát, a náci Németországhoz mind közelebb kerülő Magyarországot hagyta maga mögött. Úgy tervezte, hogy hazatér, de a világháború befejezését követően nem sokkal, évekig viselt súlyos betegség után egy New York-i kórházban elhunyt. Az utolsó években írott zenéi hihetetlenül szépek: a zeneszerző, aki egykor rendkívül disszonáns darabokat komponált, megszelídült, klasszicizálódott. A koncerten nemcsak Bartók legszebb zenéit fogjuk közelebbről megvizsgálni, de választ keresünk arra a kérdésre is, hogy milyen zenék vették körül Bartókot a 20. század közepén, Amerikában. Összevetjük Samuel Barber egy versenyművét Bartók Amerikában komponált zongoraversenyével, és egy ponton még különleges New York-i madarak énekét is meghallgatjuk, mert Bartók is hallgatta őket. Útikalauzunk Bartók nyomában Szélpál Szilveszter lesz, akit szakértőként Fazekas Gergely zenetörténész kísér az úton, a zenéket pedig a legtehetségesebb fiatal muzsikusok, Balogh Ádám és Dolfin Balázs szólójával, a Dénes-Worowski Marcell vezette Danubia Zenekar közreműködésével hallhatjuk.

Vezényel: Dénes-Worowski Marcell

Közreműködők:
zongora: Balogh Ádám
cselló: Dolfin Balázs
Danubia Zenekar
szakértő: Fazekas Gergely
moderátor: Szélpál Szilveszter

Korosztály: 9-16 év
Rendező: Müpa

Fotó: Sepsi Botond

Ajánlatunk


A Vivace Táncforgatag 6 budaörsi sportegyesület és 300 táncos részvételével kerül megrendezésre 2024 június 1-én, 18 órai kezdettel a RaM-Art Színházban.

Az Attraction Látványszínház, a Britain's Got Talent 2013-as győztes csapata, először ad egészestés show-t Magyarországon! A fantasztikus látványú és koreográfiájú előadás 2024. október 19-én, a Papp László Budapest Sportarénában látható először.

Ajánló


A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló…

A Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület hagyományos gálaműsorait láthatják a nézők a Barlangszínházban.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!