Program


KultúrFlipper // Holtomiglan, holtodiglan

KultúrFlipper // Holtomiglan, holtodiglan

Az ISON új irodalmi sorozata Ruff Orsolyával és Szeder Katával.
 több

Jegytípusok


4 500 Ft

Aktuális előadások



Az ISON új irodalmi sorozata Ruff Orsolyával és Szeder Katával.
 

 

“... és boldogan éltek, amíg meg nem haltak” - nemcsak a gyerekkori mesék, de a modernkori romkomok alapvetése is ez, de sokszor göröngyös út vezetett odáig, hogy két ember kimondta a boldogító igent. Évszázadokon keresztül a családok legfőbb célja volt, hogy jól adják férjhez lánygyermekeiket. De hogyan udvaroltak annak idején a házasodni vágyó férfiak, milyen körülmények között találkozhattak a fiatalok, és miért volt akkora jelentősége az első bálnak? Hogyan zajlott egy lánykérés, és az egész életet befolyásoló döntés meghozatalakor milyen szempontokat vettek figyelembe a szülők? Miért olyan sürgős a férjhezmenetel Kaffka Margit 18 éves hősének aSzínek és évekcímű regényben, és miért épp Velencébe indultak nászútra azUtas és holdvilágszereplői? Minden, amit a házasságról tudni akarsz, csak eddig nem merted megkérdezni.


 


Jegyár: 4500 Ft
bérlet (4 alkalom): 11.000 Ft (ezen a linken vásárolható)

“A kultúra az egy: irodalom, tudomány, az utca karaktere, a rendőrök beszédmódja, a lakások berendezése, a nők öltözködése (Magyarországon a férfiak nem öltözködnek, csak ruhát hordanak), az étterem, a foci, az autóvezetési szokások: ez mind egy.” (Esterházy Péter)

Ruff Orsolya és Szeder Kata KultúrFlipper estjein szeptembertől decemberig mátrixépítő játékba hívunk az ISON-ba. Oda-vissza adogatva a labdát művészeti, társadalomtörténeti, történelmi és popkulturális referenciák között bolyongva vizsgálunk meg közelebbről is egy-egy sokrétű jelenséget. Mesélünk és beszélgetünk, kérdezünk, képekkel, könyvekkel, filmekkel illusztrálunk, ok-okozati összefüggéseket keresünk, hogy mire a pálya végére érünk, ne csak egy izgalmas kultúrtörténeti térkép rajzolódjon ki a szemünk előtt, de új megvilágításba is helyezzünk jó pár sztereotípiát.

Ruff Orsolya és Szeder Kata 2021-ben kezdett el közösen irodalmi projekteken dolgozni. Az első munkájuk a Könyves Magazinon megjelenő Az Austen-projekt című podcastsorozat volt, majd ezt követte A Szabó Magda-titkok.  Mindkettő esetében azt kutatták, vajon mitől olyan népszerűek ezek a szerzők és műveik mind a mai napig, mit olvashatunk ki belőlük az adott korról - vagy akár a sajátunkról -, társadalmi viszonyrendszerekről, normákról, elvárásokról. 2024 nyarán ért véget a főváros 150. születésnapja alkalmából indított Budapesti nők projektjük, ahol olvasókörökön és egy podcastsorozatban vizsgálták, miként hatottak a nők a városra,egyáltalán, milyen lehetőségeket és életutakat kínált nekik Budapest.
 
A KultúrFlipper további alkalmai:
2024.szeptember 26. Született csábítók
2024.október 24. A prüdéria kora
 
2024.december 12. Nagy riválisok

Ajánló


A Várkert Műhelyben a Miniakadémia foglalkozásvezetőivel csupa olyan technikát próbálunk ki, amelyre iskolai vagy otthoni környezetben nincs lehetőség! Kreativitásfejlesztő alkotómunkával,…

A családoknak szól Paár Julcsi magával ragadó, nép- és világzenei elemekből szövetelt, táncos, mesés kavalkádja. Impulzív, korosztályokon átívelő mesevilágba varázsolják…

Kalandos táncszínjáték Fekete István A koppányi aga testamentuma című regényének ihletésére

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!